معمولا فیستول ها از آبسه ها ی درمان نشده ایجاد می شوند. درمان نشدن به موقع فیستول منجر به ایجاد فیستول های متعدد می شود و حتی طول فیستول بلندتر و عمیق تر می شود و متعاقبا جراحی وسیع تری را بیمار متحمل می شود و طول درمان بیماری بیشتر خواهد شد. فیستول ها عفونی هستند و اگر درمان نشوند عفونت به دیگر نقاط بدن سرایت می کند.
همانطور که در تصویر زیر می بینید فیستول ها انواع محتلفی دارند و از لحاظ عمق و طول فیستول متفاوت اند و با تعویق انداختن درمان باعث می شوید فیستول حاد شود و عمق و طول آن بیشتر شود.
اگر آبسه مقعدی به موقع درمان نشود چه عوارضی ایجاد می کند؟
عدم درمان به موقع این بیماری باعث می شود که علائم عفونت گسترش پیدا کند و عفونت در بدن پخش شود. علت بروز فیستول مقعد می تواند همین آبسه ها باشد. در صورت شدید شدن این عارضه، باید بافت های مرده در اطراف محل آبسه را برداشت.عدم درمان به موقع آبسه در افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری قند یا افرادی که توان جسمی کمی دارند، می تواند خطر جانی هم داشته باشد.
یکی از سوالات متداولی که در مورد درمان نکردن فیستول و آبسه مقعد می پرسند: آیا درمان نکردن فیستول و آبسه ها ممکن است به بافت روده و دیگر نقاط بدن آسیب بزند؟ پاسخ مثبت است زیرا این بیماری عفونی پیش رونده است و اگر بافت بیمار درمان نشود عفونت و فیستول های متعدد در ناحیه منتشر می شود.
روش های عمل جراحی فیستول
بسته به نوع فیستول روش های مختلفی برای عمل جراحی فیستول وجود دارد. اما آنچه که بین تمام انواع فیستول مشترک است استفاده از لیزر پرتوان می باشد. متخصصین جراحی ماهر که کار با لیزر را می دانند و تجربه کافی در جراحی با لیزر دارند تماما لیزر و عمل جراحی فیستول با لیزر پرتوان را تایید می کنند و نسبت به ارجحیت این روش جراحی اتفاق نظر دارند.
تعداد جراحان ماهری که توانایی جراحی فیستول با لیزر را دارند در ایران و تهران محدود است. دکتر زهرا سعادتی متخصص جراحی و لیزر جز اولین زنان جراح می باشند که عمل جراحی فیستول و دیگر بیماری های مقعدی را از سال 1386 با لیزر انجام می دهند.
۲ روش موثر برای تسریع طول درمان فیستول
بعد از این که برای درمان اقدام کردید موارد زیر را رعایت کنید تا هرچه سریعتر به سلامت کامل برسید
۱-اجابت مزاج نرم با تغذيه مناسب ، فيبر فراوان ، نوشيدن اب و تحرك كافي
٢-شستشوي مرتب ناحيه با شامپو بچه و اب گرم
آيا می توان آبسه مقعد را با بي حسی موضعی عمل كرد
بله می توان با رعایت شرایط مناسب و در نظر گرفتن شرایط بیمار آبسه مقعد را با بی حسی موضعی عمل جراحی کرد
در چه مواردی بيمار بايد برای عمل آبسه مقعد بيهوشی بگيرد و بستری شود
۱- در صورتی که بيمار نتواند بی حسی موضعی راتحمل كند
۲-جراح محيط مناسب عمل سرپايی نداشته باشد
۳-آبسه های ايسكيوركتال را نباید با بی حسی موضعی عمل جراحی کرد
۴-بيماران ديابتی نباید با بی حسی جراحی شوند
۵-بيماران دارای ضعف سيستم ايمنی نیز مجاز به جراحی با بی حسی نیستند
آيا می توان عمل فيستول و آبسه را همزمان انجام داد؟
بله می شود آبسه و فیستول را با در نظر گرفتن موارد زیر همزمان عمل جراحی کرد
اگر سوراخ داخلی فيستول مشخص بوده و پايين باشد بهتر است هنگام تخليه آبسه فيستول نيز عمل شود تا از عمل مجدد جلوگيری شود
اما اگر آبسه وسيع باشد و سوراخ داخلی مشخص نباشد يا بالا باشد بهتر است دستكاری نشود تا بيمار دچار عارضه بی اختياری مدفوع نشود