کیست مویی چیست ؟
بر اثر برگشت مو به داخل بافت، کیست مویی بروز می کند. کیست مویی پایین کمر نیز نوع پیشرفته ای از این بیماری است که نسبت به دیگر نقاط بدن بسیار شایع است. اگر موهای زائد را به درستی از بین ببرید و مانع برگشت مو شوید می توانید از این بیماری جلوگیری کنید. زمانی که مو در زیر پوست باقی می ماند کم کم یک لانه مویی شکل را ایجاد می نماید و کیستی اطراف آن ایجاد می شود. در این مواقع کیست مویی کامل تشکیل شده است و فقط با تخریب و درناژ جدار و محتویات کیست می توانید به درمان آن دست یابید و دچار عود مجدد نشوید. معمولا کیست مویی در انتهای کمر و ناحیه ساکروم ایجاد می شود. به این نوع کیست مویی پایین کمر یا سینوس پیلونیدال نیز گفته می شود. ممکن است کیست مویی در کشاله ران و دیگر نقاط بدن که اصطکاک و گرما و موی ضخیم وجود دارد بروز کند. هر سال 70 هزار مبتلا به کیست مویی پایین کمر در آمریکا گزارش شده است.
علائم کیست مویی پایین کمر
کیست مویی پایین کمر در مراحل اولیه تشکیل علائمی جز برآمدگی ندارد. زمانی که تجمع مو و فشار بر کیست مویی افزایش می یابد کم کم توده عفونت می کند و دردناک و ملتهب می شود. التهاب، قرمزی شدن ناحیه، خارش و درد از دیگر علائم کیست مویی در مراحل پیشرفته تر می باشد. گاهی این عفونت افزایش می یابد و عفونت کیست مویی به خارج راه می یابد و بیمار ترشحات چرکی و بد بو را گزارش می کند. بیمارانی که عفونت شدید را تجربه می کنند ممکن است تب و لرز را هم گزارش کنند. در مواقعی که کیست مویی همراه با آبسه های مکرر است ممکن است زخم کیست مویی فیستوله شود و بیمار سوراخ های مختلفی را حتی دورتر از محل تشکیل کیست مویی مشاهده کند. معمولا افرادی که مدت طولانی می نشینند و به ناحیه پایین کمر زیاد فشار می آورند مبتلا به کیست مویی پایین کمر می شوند.
درمان کیست مویی پایین کمر
درمان دارویی و گیاهی برای کیست مویی به خصوص برای کیست مویی پایین کمروجود ندارد. بنابراین اگر جدار کیست مویی تشکیل شده باشد و کیست کامل شده باشد درمان بدون جراحی ندارد. لازم است با یکی از روش های عمل جراحی کیست مویی این توده تخلیه و خارج شود. بیمارانی که نسبت به درمان کیست مویی اقدام نمی نمایند دچار آبسه و عفونت مکرر و در نهایت فیستول می شوند. برخی از این عفونت ها می توانند خطرناک باشند و منجر به تب و حتی شوک شوند.
ممکن است متخصص جراحی قبل از اقدام به جراحی کیست مویی برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز نماید. در مواقعی که عفونت کیست مویی زیاد است بهتر است بیمار یک دوره آنتی بیوتیک را برای کاهش مقدار عفونت مصرف کند. سپس عمل جراحی با یکی از روش های متداول انجام شود.
عمل جراحی کیست مویی پایین کمر
عمل جراحی کیست مویی به دو روش باز و بسته انجام می شود. که در مورد کیست مویی پایین کمر توصیه بر روش جراحی بسته است. در جراحی باز کیست مویی توده کیست برداشته می شود و زخم بدون بخیه خوردن باز گذاشته می شود. زخم باز کیست مویی را با پانسمان فشاری پر می کنند و بیمار حداقل دو ماه نیاز به استراحت و مراقبت دارد تا زخم بسته و پر شود. یک روش دیگر عمل جراحی کیست مویی روش بسته است که بعد از تخلیه توده کیست مویی آن را با بخیه می بندند و بیمار مشکلات و عوارض جراحی باز را تجربه نمی کند. اما ایرادی که به این روش وارد می شود جای زخم و اسکار عمل است. برخی بیماران نیز بعد از این جراحی دچار عود و عفونت می شوند.
اما امروزه با وجود ابزارهای نوین جراحی مثل لیزر پرتوان دی اکسید کربن این مشکلات بروز نمی کند. برای جلوگیری از بروز اسکار و جای زخم نیز متخصصین ماهر و باتجربه امروزی از روش جراحی پلاستیک و بخیه پلاستیک سود می برند. دکتر زهرا سعادتی لیزر کیست مویی به روش بسته و پلاستیک را بدون عود و بازگشت و تضمینی انجام می دهند. در این روش بیمار اسکار و جای زخم جراحی را در آینده نخواهد داشت و مشکلات جراحی باز و عفونت و عود را تجربه نمی کند.
روش بسته جراحی کیست مویی انواع مختلفی دارد که بهترین روش آن همین روش جراحی پلاستیک با لیزر پرتوان با تخلیه کامل کیست مویی می باشد.
6 عارضه مهم عمل نکردن کیست مویی پایین کمر
اگر کیست مویی درمان نشود و تحت عمل جراحی قرار نگیرد 6 عارضه مهم زیر را بروز می دهد:
- ترشحات چرکی
- درد و احساس توده
- مزاحمت برای نشستن و زندگی روزمره
- آبسه و فیستوله شدن کیست مویی
- بزرگ شدن و گسترش عفونت
- در مواردی که عفونت منتشره افزایش یابد تب و لرز هم گزارش می شود
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
مراقبت های قبل و بعد از کیست مویی
تاریخ انتشار : 1397-11-20تاریخ بروز رسانی : 1402-07-22 -
لیزر کیست مویی در تهران
تاریخ انتشار : 1395-11-20تاریخ بروز رسانی : 1402-07-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :امین حسین پور [ 1395-11-11 ]
باسلام خوب بود اگه بیشتر می نوشتید،با جزئیات بیشتر